Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u jasličkoj skupini


Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna provedene su na temu ” igra”. S obzirom na razvojne mogućnosti djece jasličke skupine, proveli smo sljedeće aktivnosti:  igre balonom, igre loptom, kotrljanje, bacanje, hvatanje, igre na strunjači, puzanje, kotrljanje, provlačenje kroz tunel, hodanje po valovitim spužvastim elementima. Tim aktivnostima, kod djece se nastojalo utjecati na razvoj ravnoteže i koordinacije pokreta. Igrama loptom nastojalo se poticati zajedništvo kod djece i suradnja u igri. Sve te igre bile su način za stvaranje opuštene, vesele i vedre atmosfere u skupini.

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u mlađoj skupini

U “Dječjem tjednu” potaknuli smo djecu na kretanje na otvorenom te se uputili  u prvu zajedničku šetnju uokolo vrtića. Moramo spomenuti da su sva djeca poštivala pravila šetnje i strpljivo se držala za uže te uživala u šetnji.  Formirali smo krug držeći se za ruke te plesali pokretnu igru s pjevanjem “Ringe, ringe raja”. Na vrtićkom dvorištu igrali smo igru lovača tematski vezanu uz vuka i kozliće. Trčanje i skrivanje izazvalo je pozitivne emocije. Dječja igra bila je prisutna i u likovnim aktivnostima. Igrali smo se bojama otiskujući šarene krugove. Djeci je bilo zanimljivo samostalno istraživanje boja i manipuliranje materijalima. Ocrtavali smo i bojali dječje dlanove, brojali prstiće uz naglasak na “Daj 5, budi mi prijatelj” s ciljem poticanja prijateljstva i osjećaja pripadanja. 

 Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u srednjoj skupini

U ovom tjednu posvećenom dječjoj igri pripremili smo razne aktivnosti na otvorenom koje su razveselile djecu. Tako su se natjecala u vožnji biciklima, a verbalna pohvala bila im je motivacija da se trude što brže voziti bicikle. Kotrljala su loptu oko čunjeva što im je bilo novo i zanimljivo, isto tako natjecala su se u trčanju. Također su radila različite vježbe istezanja. S djecom smo razgovarali o prijateljstvu, a svoje emocije su izrazili otiskivanjem šaka na plakatu. Zajedništvo i suradnju smo usvajali igrom u kojoj je cilj bio spretno loptu dovesti do cilja.

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u starijoj skupini

Tjedan smo u starijoj skupini započeli veselo – proslavom rođendana i igrom s balonima. Željeli smo djecu potaknuti na već pomalo zaboravljene igre npr. “Školice”. Tjedan smo završili igrom sa izrađenim vjetrenjačama i odlaskom u šetnju u gradski park. Za igru balonima pripremile veći broj napuhanih balona u raznim bojama. Svako je dijete izabralo jedan balon i improviziralo njime igru na vrtićkom dvorištu te razvijalo time motoričke sposobnosti. Grupa djece formirala se u krug i puhala u njega kako bi se što duže zadržao u zraku jer kad padne na pod igra je završena. Druga igra provodila se balonom i reketima, također s ciljem da ne padne na pod. Treća igra balonima odvijala se na način da su djeca bacala balone visoko u zrak, trčala za njima i hvatala ih. Kasnije je svako dijete ukrasilo markerima u boji svoj balon i ponijelo ga kući. Za igru vjetrenjačama pripremile djeci vjetrenjače od kolaž papira i slamki. Stoga su djeci bile ponuđene vjetrenjače u raznim bojama pa su prema vlastitim interesima birali boje i ukrasili ih po želji oblicima koje su sami izrezivali sa škaricama, uvježbavajući tako finu motoriku. Kao rezultat te aktivnosti nastale su prekrasne šarene vjetrenjače koje su djeca isprobala na vjetru i potom ih ponijela kući. Školica je stara dječja igra popularna u cijelom svijetu, ali je u moru igara danas pomalo zaboravljena. No jako je važna za razvoj motoričkih vještina. Iscrtale smo „Školicu“ kredom na vrtićkom dvorištu, a djeca su se formirala u vlakić iz kojeg su jedno za drugim skakali, brojali na glas i uživali dugo u igri.

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u predškolskoj skupini

Dječji tjedan obilježili smo različitim aktivnostima osmišljenim za djecu. Odgojiteljice su za djecu pripremile lutkarsku predstavu o šumskim životinjama koje u svojim dogodovštinama shvaćaju što je pravo prijateljstvo te kakvi prijatelji trebaju biti jedni prema drugima. U aktivnosti ” Zavrti se, poskoči i u Dječji tjedan doskoči” bile su organizirane pokretne i tjelesne igre u kojima su djeca skakala u ritmu, natjecala se u nošenju loptica u kartonskim rolicama, nosila i balansirala na dlanu štapa poskakujući na jednoj nozi i bacanjem štap u dalj. Sudjelujući u igrama djeca su vježbala mišićnu snagu nogu, pažnju, timski rad, preciznost, ravnotežu, brzinu i koordinaciju. Organizirali smo i akciju prikupljanja plastičnih čepova za oboljele od leukemije i limfoma kako bi kod djece osvjestili da i ona mogu sudjelovati, malom gestom i trudom, i pomoći onima kojima je to potrebno.

Podružnica Donja Višnjica

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u mlađoj mješovitoj skupini

Naši mališani u mlađoj mješovitoj skupini u Višnjici najviše vole glazbu. Tako su uživali u pjevanju i plesu i tako obilježili svoj dječji tjedan na najljepši mogući način.

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u srednjoj skupini

U srednjoj skupini djeca su mogla vježbati svoju motoriku i kretanje u školici geometrije a imali su i priliku proučavati svoja prava i obaveze a uz niz planiranih igara vježbali su međusobnu suradnju i prijateljstva.

Aktivnosti provedene u sklopu Dječjeg tjedna u starijoj mješovitoj skupini

Različite igre kao što su provlačilica i skočko privukla su djecu u svoj čarobni svijet mašte. Djeca su tako potvrdila da je igra oduvijek bila omiljena dječja aktivnost i da se kroz igru zapravo najbrže uči. Kroz igru možemo učiti i prometna pravila i znakove što smo dokazali uključivši se u sportske aktivnosti u sklopu “Europskog tjedna sporta”.

Na nivou svih skupina održane su aktivnosti povodom “Svjetskog dana srca” gdje je djeci na prikladan način prezentirana važnost brige o zdravlju. Sva djeca imala su priliku uživati u jesenskoj predstavi.