Povodom „Dana otvorenih vrata“ u mjesecu studenom organizirali smo druženja sa očevima djece koja pohađaju vrtić. Cilj nam je bio da se očevi predstave kroz svoje zanimanje, poslom kojim se bave i u čemu su najbolji tate na svijetu.

 

Dana 7. studenog u vrtić nam je stigao tata Josip Stanić kako bi djeci pobliže prikazao svoje zanimanje. Striček Joža , tata je dječaka Jurice iz srednje odgojno-obrazovne skupine, te je po zanimanju pravosudni policajac. Kako bi se djeca što bolje uživjela u njegovo zanimanje, tata Joža je u vrtić stigao odjeven u svoju službenu uniformu sa dijelom opreme kao što su kapa, lisice i gumena palica. Djeca su bila vrlo uzbuđena zbog njegova posjeta, te su postavljala mnoštvo pitanja. Tata Joža im je pričao o poslu pravosudnog policajca. Nakon što su djeca isprobala njegovu kapu, pregledala lisice i gumenu palicu, nastavila su prenositi svoje doživljaje u aktivnosti- izrađivali su policijske značke, policijske kape, crtali policajca i njegovu uniformu. Bio je to vrlo lijep dan u vrtićkom okruženju.

 

U sklopu aktivnosti „I tata je važan“, kroz koje potičemo i ukazujemo na važnost očeva u roditeljstvu, u vrtić nam je došao Ivica Držaić, otac dviju djevojčica, Petre i Andrijane, kako bi djeci pobliže prikazao svoje zanimanje.

Tata Ivica je keramičar, u vrtić  je stigao u svom radnom odjelu i sa alatom koji koristi u poslu (rezačem pločica i pločicama, bušilicom-mikserom za ljepilo, kantom i  ljepilom za pločice,…). Djeca su se aktivno uključila u slaganje mozaika od pločica i različitih vrsta materijala(kamenčića, školjkica, perlica, puzzli,…).

 

Svojim radovima ukrasili su prostor vrtića.

U četvrtak nas je posjetio i družio se sa nama, tata Željko Huten, Martinov tata, muzičar ili muzikaš.

Pripreme za susret s ovim lijepim zanimanjem provodili smo kroz razne aktivnosti:djeci smo omogućili slušanje različite instrumentalne glazbe i glazbe različitog žanra,pobliže su i upoznata sa tradicionalnim žičanim instrumentima (berdom, bugarijom, bračevima), koje sviraju njihove odgojiteljice, izrađivali su raznovrsne instrumente od prirodnog i neoblikovanog materijala (šuškalice, bubnjeve, trubice, gitare, bajs, zvečke, udaraljke,…)

Početna trema i uzbuđenje raspršila se uz zvuk trube koji je ispunio cijeli prostor vrtića. Tata nam je predstavio instrument koji svira, dočarao različite tonove i način sviranja pomoću prstiju. Djeca su također isprobala „svirati“ trubu. Pjevali smo i svirali pjesme:“Ja sam muzikaš“, „Jesen“, „Muhara“, „Djed posija repu“, a tata Željko i njegov  Martin odsvirali su nam  „Ja sam Varaždinec“.