U Zagrebu je 19. svibnja 2017. godine održana 13. državna Smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj su prezentirani najbolji projekti nastali zajedničkim radom djece, odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske. Za ovogodišnju državnu smotru, od ukupno 98 prezentirana projekta na regionalnim smotrama, odabrana su 23 projekata u kojima je prezentiran i projekt Dječjeg vrtića LEPOGLAVA „Lepoglavska čipka“ kojeg su izradile odgojiteljice Mirjana Županić i Sabina Kolačko.

Projekt „Lepoglavska čipka“ odličan je primjer rada gdje su zadani jasni ciljevi i vidljivi ishodi rada, napomenule su članice prosudbenog vijeća (dr. sc. Dubravka Maleš, dr. sc. Ivanka Stričević, Mirjana Milanović, prof., Nada Gudek, odgojitelj savjetnik, mr. sc. Andreja Silić).

Glavni cilj smotre bio je pokazati na koje se sve načine ostvaruju dječja prava u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te prezentirati mogućnosti i primjere kroz praksu.

Sudionike državne smotre pozdravili su Marija Ivanković, prof., voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nevenka Lončarić-Jelačić, viša savjetnica za nacionalne manjine Agencije za odgoj i obrazovanje i Andreja Silić, tajnica državne smotre.

Smotre projekata iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja prilika su za susrete praktičara, izravno komuniciranje o odgojno-obrazovnoj praksi, razmjenu iskustva i učenje. Na taj način odgojitelji upoznaju nove mogućnosti rada, raspravljaju o različitim mogućnostima djelovanja i istraživanja u odgojno-obrazovnoj praksi te njezina unapređivanja, osobito u području građanskog odgoja i obrazovanja.

Ravnateljica Nada Kuća podržala je i pratila izradu i prezentaciju projekta te je naglasila da se u našem vrtiću provodi kvalitetan odgojno obrazovni rad, a ovaj projekt je samo jedan dokaz.

Nakon prezentacije svih projekata članice prosudbenog vijeća proglasile su projekte Dječjeg vrtića LEPOGLAVA “Lepoglavska čipka” te Dječjeg vrtića “Dječji svijet” iz Varaždina “Tko se boji mraka još” najuspješnijima u Hrvatskoj.