Potaknuti činjenicom da je vožnja bicikla sportska aktivnost kojom se bavi najveći broj djece Zajednica sportskih udruga grada Lepoglave u suradnji s MUP-om (PU Varaždinska / PP Ivanec) i Hrvatskim olimpijskim odborom pripremila je edukativno – sportski program koji se sastojao od predavanja o pravilima za sudjelovanje biciklista u prometu te praktičnih vježbi vožnje biciklom na poligonu.

Time je u periodu od 8.-14. lipnja 2017. gotovo 400 djevojčica i dječaka iz Dječjeg vrtića Lepoglava te osnovnih škola Višnjice, Kamenice i Lepoglave sudjelovalo u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana izazova – World challenge day 2017.

Programom ”izazova” obuhvaćena su djeca predškolske dobi od 4 do 6 godina te djeca iz osnovnih škola u dobi od 7 do 12 godina. Predavanja i prezentacije o pravilima i sigurnosti vožnje bicikla u prometu održali su policijski službenici PP Ivanec. Predstavnici lepoglavske sportske zajednice pripremili su poligone za vožnju koji su sadržavali stanice za procjenu znanja vožnje bicikla, prema kriterijima koji se primjenjuju kod polaganja praktičnog djela ispita za dobivanje dozvola za vožnju bicikla.

Manifestacija je imala za cilj testirati sposobnosti djece u vožnji na poligonu te im ukazati na loše primjere u praksi koji se odnose na vožnju bez kacige, vožnju bez držanja ruku na upravljaču, igre na cesti, nepoznavanje prometnih pravila i znakova, odnosno nepridržavanje kulture ponašanja u prometu.

Veliki doprinos u realizaciji manifestacije pružali su ravnatelji vrtića i škola koji su prihvatili ovaj projekt svjesni činjenice da su djeca najmasovniji vozači bicikla, a kao takvi i najranjivija skupina u prometu.

Ovom manifestacijom Lepoglava se ujedno uključila u obilježavanje 200-te godišnjice prve vožnje biciklom (12. lipnja 1817. – Karl Freiherr von Drais).